אודות התכנית

תכנית נחשון היא תכנית לפיתוח נוער ליצירת עתודה מובילה, מדעית-טכנולוגית למדינת ישראל. התכנית יונקת את תפישת החינוך וההכשרה שלה מתכנית העילית הצבאית–אקדמית תלפיות ומתבצעת במסגרת כיתות ייעודיות – כיתות נחשון – בבתי ספר תיכונים וחטיבות הביניים.

כיתות נחשון הן כיתות מצויינות בבתי ספר על יסודיים הבוחרים בתכנית נחשון ומקבלים את עקרונות התכנית. התלמידים מתקבלים לכיתות על סמך הישגיהם הלימודיים, מעורבותם ותרומתם לחברה ורצונם בפיתוח יכולות ההובלה שלהם. התלמידים לומדים לימודים מדעיים מוגברים במשך רוב השבוע, ובנוסף, יום שלם מוקדש ל"תכני נחשון". ביום זה הלמידה מתבצעת בשיטות פדגוגיות חדשניות (למידת עמיתים, עבודה בצוותים, חקר ועוד) המסייעות לפיתוח מיומנויות המנהיגות של התלמידים.

התכנית מיישמת תפיסה חינוכית כוללת, המבוססת על למידה ופיתוח עצמיים של התלמידים בהובלת המחנך, בשלושה תחומים עקריים: השכלתי, אישיותי  וערכי. כל אלה מכוונים ליצור בוגר שלם הגדול מסכום חלקיו.מרכז נחשון הוא הגוף האחראי על פיתוח מתמיד של התפיסה החינוכית, הכשרת המחנכים וליווי שוטף, סיוע לפעילויות שיא ויצירת קשרים עם שותפי תוכן מהתעשיה והאקדמיה (המשתתפים בפעילויות של הכיתות). שותפי תוכן קיימים של נחשון כוללים, בין השאר, את SpaceIL, פרויקט "תלפיות", מחלקות טכנולוגיות בבתי חולים ברחבי הארץ, עמותת מילבת והמרכז למחקר גרעיני.

מטרת התכנית

התכנית נוצרה כדי לחנך דור של אנשים יזמים, חוקרים, בעלי יכולת ניתוח וחשיבה מדעית ומערכתית, המעוניינים ומסוגלים להוביל שינוי בסביבתם, ואשר רואים את עתידם ככרוך בזה של מדינת ישראל. בבסיס התכנית עומדת הענקת כלים לדור הבא כדי שימשיך ויפתח את הכלכלה, האקדמיה והחברה הישראלית בתחומים בהם יש לנו יתרון יחסי - מדע וטכנולוגיה. התפיסה החינוכית של התכנית שמה במרכז את הלמידה העצמית ולקיחת האחריות של התלמידים על עצמם. התהליך החינוכי מבוסס על ביצוע פרויקטים משמעותיים בהיבטי הלמידה והתרומה לקהילה, בהובלת מחנך-מנהיג האחראי על הובלת התהליך, ולא על הידע.

כיתת נחשון היא כיתת דגל לימודית, מדעית וחברתית בבית-הספר, שתלמידיה משולבים בעשייה הבית-ספרית ותורמים לה. התלמידים נדרשים להנהיג ולהנחיל שינוי בסביבתם המידית בבית הספר, ולכיתות נחשון מצליחות יש השפעה היוצאת מגבולות הכיתה – דרך מורים, תלמידים והורים – ובכך הן משנות ומחזקות את השכבה ואת בית הספר. נוכחות כיתות נחשון בבתי ספר נוספים תביא את "אפקט נחשון" לכלל מערכת החינוך העל-יסודית, מ"השטח" והתלמידים, כלפי מעלה.

מבנה תכנית נחשון

תכנית נחשון הוקמה בשנת 2008 על ידי יוצאי תכנית תלפיות  ומופעלת על ידי מרכז נחשון. התכנית היא מיזם משותף של משרד הבטחון (תכנית תלפיות), אוניברסיטת ת"א ומשרד החינוך (האגף למחוננים ולמצטיינים).

התכנית החלה לפעול בשלושה בתי ספר תיכוניים, עם שלוש כיתות, בשנת הלימודים תשס"ט (2008/9). בשנת הלימודים תשע"ח (2017/8) פועלת התכנית בכיתות ז' עד יב' ב- 49  בתי ספר, וב - 159  כיתות. בארבע השנים האחרונות גדלה התכנית כמעט אך ורק בפריפריה (גאוגרפית ו/או חברתית).

במרכז נחשון מועסקים 12 אנשים (בהיקף כולל של 4 משרות) מתחומי החינוך, הטכנולוגיה והאקדמיה, רבים מהם יוצאי תכנית תלפיות או סגל תלפיות בעבר. רוב המועסקים במרכז נחשון משמשים כמלווים לכיתות ולמחנכי נחשון.