תכנית נחשון

תכנית נחשון היא תכנית לפיתוח נוער ליצירת עתודה מובילה, מדעית-טכנולוגית למדינת ישראל. התכנית יונקת את תפישת החינוך וההכשרה שלה מתכנית העילית הצבאית–אקדמית תלפיות ומתבצעת במסגרת כיתות ייעודיות – כיתות נחשון – בבתי ספר תיכונים וחטיבות הביניים.

כיתות נחשון הן כיתות מצויינות בבתי ספר על יסודיים הבוחרים בתכנית נחשון ומקבלים את עקרונות התכנית. התלמידים מתקבלים לכיתות על סמך הישגיהם הלימודיים, מעורבותם ותרומתם לחברה ורצונם בפיתוח יכולות ההובלה שלהם. התלמידים לומדים לימודים מדעיים מוגברים במשך רוב השבוע, ובנוסף, יום שלם מוקדש ל"תכני נחשון". ביום זה הלמידה מתבצעת בשיטות פדגוגיות חדשניות (למידת עמיתים, עבודה בצוותים, חקר ועוד) המסייעות לפיתוח מיומנויות המנהיגות של התלמידים.

התכנית מיישמת תפיסה חינוכית כוללת, המבוססת על למידה ופיתוח עצמיים של התלמידים בהובלת המחנך, בשלושה תחומים עקריים: השכלתי, אישיותי  וערכי. כל אלה מכוונים ליצור בוגר שלם הגדול מסכום חלקיו.מרכז נחשון הוא הגוף האחראי על פיתוח מתמיד של התפיסה החינוכית, הכשרת המחנכים וליווי שוטף, סיוע לפעילויות שיא ויצירת קשרים עם שותפי תוכן מהתעשיה והאקדמיה (המשתתפים בפעילויות של הכיתות). שותפי תוכן קיימים של נחשון כוללים, בין השאר, את SpaceIL, פרויקט "תלפיות", מחלקות טכנולוגיות בבתי חולים ברחבי הארץ, עמותת מילבת והמרכז למחקר גרעיני.